Kondilom Tanısı Nasıl Konulur
Kondilom görüntüsü itibariyle çok tipik bir hastalık olmakla birlikte Dermatologlar tarafından yapılan muayeneyle tanısı koyulabilen bir hastalıktır. Genital siğillerin ortaya çıkmasına neden olan HPV rahim ağzı kanserine de bir risk faktörü oluşturmaktadır. Bu nedenle diğer HPV tiplerinin de bulunması ihtimaline karşı şu testler yapılır;
Pap Smear Testi
Acısız bir işlem olmakla birlikte Jinekolojik muayene sırasında vajina girişinden bir fırça ile örnek alınması işlemidir. Bu test tek başına kanser tanısı koyulmasında yeterli değildir. Bu testin pozitif çıkmasıyla kişiye tanı koymak amacıyla diğer testler yapılır.
HPV DNA Testi
Pap Smear Testinin olumsuz çıkmasıyla yapılan testtir. Bu testler siğil tanısını netleştirmek amacıyla yapılır. HPV testi aynı zamanda önümüzdeki 5 yıl içinde rahimde oluşacak kanser ve hastalıklar hakkında fikir vermesi bakımından önemli bir testtir.
İlgili Link: Bulaşıcı Hastalıklardan Korunma Yolları
Günümüzde erkeklere yönelik HPV varlığını gösterecek bir test bulunmamaktadır. Erkeklerde penis kasık çevresinde görülen siğillerde mutlaka bir uzmana başvurulması gerekiyor.
Kondilom Tedavi Yöntemleri
Uygulanan tedavi yöntemleri ise şunlardır:
- Medikal krem tedavisi uygulanabilir,
- Kriyoterapi (yakma) işlemi ile siğilin dondurulması ve dağılması sağlanabilir,
- Elektrokoterizasyon ile siğil dokusuna elektrik akımı verilerek yakılabilir,
- Cerrahi yöntemle anestezi uygulanarak cerrah tarafından siğiller tek tek alınabilir.
Bu yöntemlerle mevcut siğiller temizlense de taşıyıcılık yıllarca devam edebilir. Bu nedenle kişide siğil oluşumu tekrarlanabilir. İlgili Link: Anal Kanser Nedir?