Gömülü Diş Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Gömülü diş çıkma vakti geçmiş olan ve ağızda olmayan dişlerden oluşan rahatsızlıktır. Gömülü dişler çene kemiğinin içerisinde gömülü kalırlar. Ayrıca yumuşak doku ile kapalı olduğundan görülmeyen dişlerdir. Bazı dişlerde yarısı görülen, diğer yarısı dişeti altında kalan dişlerin oluşmasından gömülü haldelerdir. Bu tür dişler yarı gömülü diş olarak bilinir. Dişlerin gömülü kalma durumu birçok farklı etkene bağlıdır.
Dişin gömülü kalmasına neden olan faktörlerden bazıları, yanındaki dişlerin yer değiştirmesi sonucunda olabilir. Bu durumda dişin önünün kapanması meydana gelir. Genetik faktörlerde gömülü dişlere neden olur Çene darlığından ağızda yer darlığı oluşması durumu gömülü dişe neden olur. Dişlerde oluşan enfeksiyonun tedavi edilmemesi sonucunda gömülü diş ameliyatı nasıl yapılır sorusuna cevap olarak oluşan iltihaplarda dişlerin içe gömülmesine neden olur.
Gömülü Diş Ameliyatı Nedir Ve Hangi İşlemlerden Oluşur?
Gömülü diş tedavisi ve ameliyatında diş hekimi, çene röntgeni çekerek önce tanı koyar. Ardından gömülü dişi tespit ederek nerede olduğunu bulunur. Ve hangi sebeple neden gömülü kaldığını anlaşılır. Buna istinaden nasıl bir operasyon gerektiği belirlenir. Ameliyat öncesinde hekimler tarafından gömülü dişi takip altına alınır. Eğer gömülü diş herhangi bir yan etki ve semptom üretmezse bir takip dönemi başlar. İlgili Link: Dijital Diş Hekimliği Uygulamaları
Gömülü diş, sık ve düzenli şekilde takip edilir. Sonrasında düzenli röntgenler, dişin ne durumda olduğu analiz edilir. Bunun sonucunda dişin hareket edip etmediğini ya da çıkmaya çalışmadığını ortaya konur. Gömülü diş çekiminde işlemler hareket eden, diğer dişlere baskı yapan gömük dişler de gerçekleşir. Gömülü diş ameliyatı nasıl yapılır sorusunda en etkili gömük diş tedavisi elbette operasyon müdahalesi gerektirir.
Gömülü Diş Ameliyatı Hangi Durumlarda Gerçekleşir?
Özellikle şiddetli ağrı ve sancı gibi yan etkilerde ameliyat gerekir. Aynı zamanda gömülü dişlerin ağrı yapıyor olması içinde bulunduğu lokasyondan çıkmak istemesi sonucu ağızda baskı oluşturmasıdır. Gömülü diş çekim genellikle bir diş cerrahını müdahalesi ile yapılır. Sonrasında kısa sürecek işlem olup yaklaşık 45 dakika sürmekte ve lokal anestezi ile gerçekleşir Gömülü diş çekimi ameliyatından sonra iyileşme süreci 7 gün sürebilir.
Gömülü diş ameliyatı tel tedavisiyle dişin ağız içine sürdürülmesi ile ameliyat işlemi yapılır. Köpek dişlerinin içe gömülü olduğunda diş çıkmasına yardımcı olan uygulamadır. Gömülü diş ameliyatı nasıl yapılır uygulamasında diş teli bu yöntemlerle süt dişi ya da yetişkin diş çekimi de gerçekleşebilir.
Gömülü Diş Ameliyatı Aşamaları Ve Sonrasında Görülen Etkiler Nelerdir?
Gömülü Diş Ameliyatı ile gömülü dişlerin tedavisi, birçok anlamda avantajlıdır. Ameliyat ile gömülü dişlerde oluşan diş kayıpları engellenir. Diş çürükleri ve devamında gelen sorunlar tedavi edilir. Ağızda kist ve tümör oluşması ameliyat ile engellenir. Sağlıklı bir diş sıralaması sağlanır. Ağız kokusu problemleri biter ve daha temiz dişler oluşur.
Gömülü diş çekim süreci genellikle şöyledir. Gömülü dişlerin çekim sürecinde, farklı tedavi süreçleri vardır. Diş etlerinde gömülü dişlerin kemik içinde yer alması ve giriş seviyeleri, analiz edilir. Devamında dişin anatomik olarak sahip olduğu şekil bozukluğu olup olmadığı kontrol edilir. Dişin etrafındaki dokuda oluşabilecek hasarlar sebebi ile lokal anestezi uygulaması yapışır. İlgili Link: Gömülü Diş Ameliyatı
Uyku halinde de genellikle kişilerin gömülü dişleri çekilebilir. Gömülü dişler alındıktan sonrası Morarma, ağrı ve şişlik azda olsa görülebilir. Gömülü diş operasyonunda dişin çevresindeki dokulara çeşitli baskılarla şişlikler, yer yer morarmalar ve ağrılar oluşur. Gömülü dişler alındıktan sonra süreçte yapılacaklar, ciddidir ve dikkatli takip edilmesi gerekir. Operasyonun ardından, ilk 24 saat asla yemek yenmelidir.
Operasyon yapılan tampon yaklaşık 30 dakika içinde çıkarılması gerekir. İlk iki gün içinde, küçük sızıntılar şeklinde kanama olabilir. Şişlikler için ilk gün gömülü dişin çekildiği kısma, buz torbası ile soğuk kompres uygulanması gerekir. Gömülü diş ameliyatı nasıl yapılır cevabına istinaden gömülü diş operasyonunda dikişler, genellikle 7. günün sonunda kaldırılır.